Prosedur Eksport Prosedur Eksport

 PROSEDUR EKSPORT IKAN HIDUP


STEP 1 PENDAFTARAN

 1. Perlu memiliki lesen yang dikeluarkan oleh lembaga kemajuan ikan malaysia
 2. Berdaftar dengan jabatan perikanan malaysia (untuk ikan hidup sahaja)
 3. Berdaftar dengan dagang-net technologies melalui jabatan perikanan malaysia untuk memohon permit secara ‘on-line’
 4.  

STEP 2 PERMOHONAN PERMIT

 1. Memohon melalui sistem e-permit
 2. Setelah permit diluluskan, pengeksport perlu membuat cetakan untuk dibawa pada hari eksport
 3. Mendapatkan sijil kesihatan daripada jabatan perikanan malaysia

STEP 3 PADA HARI EKSPORT

 1. Membawa bersama:
 2. Permit eksport
 3. Borang kastam
 4. Invois
 5. Sijil kesihatan
 6. Sijil cites-jika berkenaan
 7. Salinan kebenaran menjual / memelihara / menternak ikan larangan ( dikeluarkan oleh pejabat perikanan negeri )-jika berkenaan

 

PROSEDUR EKSPORT

 

STEP 1 PENDAFTARAN

 • Perlu memiliki lesen yang dikeluarkan oleh lembaga kemajuan ikan malaysia

 

PERATURAN-PERATURAN PERIKANAN (LARANGAN IMPORT, DSB., BAGI IKAN) 1990
 1. Serrasalmus/Serrasalmo/Pygocentrus/Catoprian
 2. Pygopristis
 3. Colosomma/Piaractus
 4. Mylossoma
 5. Mylopus/Myleus
 6. Pristobrycon
 7. Myletes

Ikan Mylossoma spp atau biasanya dipanggil ‘Silver Dollar’ adalah dari keluarga Piranha yang termasuk dalam senarai ikan yang dikawal di bawah Peraturan-peraturan Perikanan (Larangan Import, dsb., bagi Ikan) 1990. Dibawah peraturan ini  spesies dari keluarga piranha yang disenaraikan adalah dilarang diimport, dijual, dipelihara atau disimpan secara hidup kecuali dengan kebenaran Ketua Pengarah Perikanan Malaysia. Kegunaan utama ikan Mylossoma spp  adalah  sebagai ikan hiasan.  Warnanya yang menarik, sisiknya yang berkilat dan pegerakannya secara berkumpulan menghasilkan keadaan yang menarik di dalam akuarium.

Selain ikan Mylossoma spp, spesies  ikan yang dikawal di bawah Peraturan-peraturan Perikanan (Larangan Import, dsb., bagi Ikan) 1990., termasuklah dari genus Serrasalmus (juga dipanggil Serrasalmo atau Pygocentrus  atau Catoprian), Pygopristis, Colosomma (juga dipanggil Piaractus), Mylopus (juga dipanggil Myleus), Pristobrycon dan Myletes. Sifat semulajadi ikan-ikan dari keluarga piranha ini adalah ciri pemangsa yang agresif, tahan lasak dan mudah membiak serta boleh menjadi dominan di perairan tempatan yang menjadi ancaman kepada ‘biodiversity’.

Berbanding dengan spesies lain dalam keluarga ini,  ikan ‘Silver Dollar’ tiada menunjukkan sifat-sifat ganas yang boleh mengancam tetapi ianya perlu dikawal dari diimport kerana sukar dibezakannya dari spesies lain dalam keluarga piranha   khasnya semasa peringkat anak.  Apabila semakin matang ikan ini mudah dikenalpasti dan memudahkan Jabatan Perikanan mengeluarkan permit untuk tujuan import. Ikan Mylossoma spp diterima untuk diimport oleh banyak negara lain dan berpotensi menjadi sebahagian dari eksport ikan hiasan.

Oleh kerana ikan silver dollar ini dikawal di bawah Peraturan-peraturan Perikanan (Larangan Import, dsb., bagi Ikan) 1990,  permohonan permit import hendaklah dibuat secara berasingan dari permohonan pemit ikan lain kerana ianya dikeluarkan kepada mereka yang mempunyai lesen untuk  menternak, mempamir dan menjual ikan yang dikeluarkan dibawah peraturan ini.
Jumlah Paparan: 23054
Tarikh Kemaskini: 27 September 2013