Selamat Datang
Ke Portal RasmiMAQIS
Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) ditubuhkan di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, sebagai sebuah Jabatan bagi , mengadakan perkhidmatan bersepadu yang berhubungan dengan kuarantin, pemeriksaan dan penguatkuasaan di pintu masuk, stesen kuarantin dan premis kuarantin dan perakuan bagi import dan eksport tumbuhan, binatang, karkas, ikan, keluaran pertanian, tanah dan mikroorganisma..
Seterusnya..

.
Perutusan Ketua Pengarah
Selamat datang ke portal rasmi Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS). Menjelang 2011, MAQIS akan beroperasi sebagai badan tunggal perkhidmatan kuarantin dan pemeriksaan di pintu masuk, stesen kuarantin dan premis kuarantin. Akta MAQIS 201 akan diluluskan dan dikuatkuasakan pada tahun 2011. Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 [ Akta 728]  dikuatkuasakan pada 1 Januari 2012.

MAQIS berfungsi untuk menguatkuasakan semua undang-undang bertulis yang berkaitan untuk memastikan bahawa tumbuhan, binatang, karkas, ikan, keluaran pertanian, tanih, mikroorganisma dan makanan yang diimport ke dalam dan dieksport ke luar Malaysia mematuhi aspek kesihatan manusia, binatang, tumbuhan, ikan dan keselamatan makanan.. Seterusnya..
Statistik Perkhidmatan
   Atas Talian